Tornázz velem, Richer Évivel

Mozgás, egészség kezdőknek, haladóknak, fiataloknak, időseknek, kismamáknak, nagymamáknak, cérnáknak és husiknak is. Óráimon mindenkit nagy szeretettel várok!

 

Kapcsolat Felvételi Űrlap

Egyszerű aerob sportok

Ha tehát az alakformálás során fogyni szeretnénk, a kis intenzitású, de hosszú időn keresztül végzett aerob típusú gyakorlatok a megfelelőek. Melyek az aerob sportmozgások? Az aerob kifejezés arra utal, hogy ezeknél a mozgásformáknál az izomsejten belül teljesen kielégítő az oxigén ellátás, így a zsírok égetésének nincs semmi akadálya. Ez a szív és a tüdő erősítésének az egyetlen módja is, mivel a mozgás során megnövekedett oxigénszükségletet ezek a szervek szolgálják ki. A szívnek gyorsabban kell vérrel ellátnia a dolgozó izmokat, emelkedik a pulzus, a tüdőnek pedig hatékonyabban kell oxigénnel dúsítania a vért, növelve az egy percre eső lélegzetvételek számát. Mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, amely örömet okoz és beilleszthető a megszokott életrendünkbe, különben nem fogjuk megtartani. Választhatunk a szabadlevegőn, otthon fitnesz-teremben és az uszodában végezhető sportok közül.

10 perces fizikai aktivitás során leadott energia (kcal) mennyisége az intenzitástól és a testsúlytól függően:

fajtája

55 kg

80 kg

110 kg

gyaloglás

29-52 kcal

40-72 kcal

58-102 kcal

futás

90-118

125-164

178-232

biciklizés

42-89

58-124

83-178

labdarúgás

69

96

137

pingpong

32

45

64

úszás

32-40

45-56

64-80

tenisz

56

80

117

kosárlabda

58

82

117

tánc

35-48

48-66

69-94

Csak tájékoztató jellegű adatok.

Az aerob edzés hatása kimutatható az agyunkban található ritmusközpontunkra is. Ez a terület érzékeny a kozmikus változásokra és a test belső ritmusaira is. A ritmusközpont gondoskodik arról, hogy a külső, környezeti ritmus és a belső között az összhang létrejöjjön. Az aerobikban és más ritmikus mozgásformákban (futás, gyaloglás) létrejön a testnek egy időben strukturált mozgása a kívülről kapott ütemre. Ez elindítja az endorfin (örömhormon) termelést, a belső ritmus alkalmazkodik, nő a pulzus és a légvételek száma. Ha számos baj, betegség úgy határozható meg, mint az őssejtekig programozott alapvető egészségritmusból való kiesés, akkor az aerob mozgásokról állíthatjuk, hogy segítnek visszazökkenni, ráhangolódni a természet ritmusára.

Csapatban, csoportban ezeknek a mozgásformáknak a hatása megsokszorozódik. Szinte egybe olvadunk a többi résztvevővel és egy élő szervezetett alkotva, összehangolódva mozgunk. „Egy ritmusra ver a szívünk”. Az aerob mozgások egyedül végezve is javítják az erőnlétünket, de csapatban tapasztalhatjuk, hogy nem egyedül küzdünk és az energia akadálytalanul áramlik több ember között is.

 

tartalomjegyzék