Tornázz velem, Richer Évivel

Mozgás, egészség kezdőknek, haladóknak, fiataloknak, időseknek, kismamáknak, nagymamáknak, cérnáknak és husiknak is. Óráimon mindenkit nagy szeretettel várok!

 

Kapcsolat Felvételi Űrlap

Örökölt testalkat

Öröklődés és környezeti hatások is befolyásolják a testalkatunkat. Az elhízás hátterében genetikai okok is állhatnak de csak nagyon ritkán és akkor is a túlzott energia-bevitel okozza a súlytöbbletet. Az elhízás során a zsírszövetek elhelyezkedése a testen, valamint a csontjaink és ízületeink alakja és vastagsága örökletesen meghatározott így azok megváltoztatására nem sok reményünk lehet. A csontozatot fedő lágy szövetek (izom, zsír) alakításával formálhatjuk a testünket, ha ez az elsődleges célunk. Tudnunk kell azért, hogy a csontszövet is élő anyag, velünk változik, a szerkezete a mechanikai terhelés szerint átalakul. Ez jóval lassabb folyamat, mint amit a diétával a zsírpárnák -, vagy sporttal az izmok területén tapasztalhatunk. Mégis látványos, ha helyes testtartással, célzott tornával ez a – passzívnak tűnő – támasztó-rendszer is átalakul. Van, ami nem változik, kár miatta bosszankodni! A környezeti hatások nagyon könnyen befolyásolnak, ha dús étkezések és kevés testmozgás vesz körül, könnyebben elhízottá válunk. Változtassunk magunkon, hogy a környezetünk is változzon, de ezt az egészségünkért tegyük, ne a reklámok által sulykolt téves szépségideál eléréséért.

A testsúly zavarainak hátterében örökletes okok is állhatnak. A táplálék felvételt a szervezet a zsírsejtek és egyéb sejtek által termelt hormonok és fehérjék segítségével a központi idegrendszerben levő központokon keresztül szabályozza. A testsúly állandóságának fenntartásában mintegy 40 fehérje vesz részt valamilyen módon, melyek örökletes károsodása egyik oka lehet az elhízás kialakulásának. Ha ehhez a csökkent kompenzációs képességhez társul környezeti hatásként a túlzott energia-bevitel, túlsúly alakul ki. Az emberiség a fejlődésének kezdetén a természetnek nagymértékben kiszolgáltatottan az éhínséggel küszködött. Fennmaradását az biztosította, hogy azok maradtak életben, akik az éhezéshez a legjobban tudtak alkalmazkodni, a felvett táplálékot, kalóriát a legjobban tudták hasznosítani. A mai, gépekkel körülvett, kényelmes életünkben tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy egy értékes tulajdonságunk – testünk gazdaságos működése – egy kis önfegyelmet, tudatosságot kíván tőlünk.

 

tartalomjegyzék