Tornázz velem, Richer Évivel

Mozgás, egészség kezdőknek, haladóknak, fiataloknak, időseknek, kismamáknak, nagymamáknak, cérnáknak és husiknak is. Óráimon mindenkit nagy szeretettel várok!

 

Kapcsolat Felvételi Űrlap

Zsírégetés izomfejlesztéssel

Ha a fogyasztás alatti erősítő program mibenlétéről akarunk tanácsot adni, feltétlenül a kis súlyzókkal, kis ellenállásokkal szemben, nagy ismétlés számmal kivitelezett gyakorlatokat kell javasolni. Mivel ilyenkor a kis súlyok miatt az izomzat terhelése messze van annak maximumától (30-50%), a sorozatok közti pihenőidőt is a minimumra szoríthatjuk (30-40mp). Ilyen formán a fogyasztás alatti erősítő edzés képe kis intenzitású, folyamatos gyakorlatozásnak tűnik a kívülálló számára. Érhető is, hiszen ekkor a folyamatos, legalább 50-60 perces edzésre kell alapoznunk.

A kis súlyokkal végrehajtott edzésnek az erő-állóképesség növelésében van jelentősége. A kisebb súlyok használatával a már meglévő izomtömeg rajzolatának kiemelése, az úgynevezett szálkásítás valósítható meg. Sokan vannak olyanok, akik nem kívánják vastagítani az izomzatunkat, csupán a meglévő „izom-masszát” szeretnék formálni. Ezt a nagy ismétlés számban (15-30) végrehajtott gyakorlatok segítik elő, így a szálkásító edzésprogram (a formába hozás) a zsírégetés gyakorlatformáihoz hasonlít. Ezeknek az edzéseknek a legnagyobb nehézségét az adja, hogy nagy erő-állóképességet igényel a végrehajtásuk (tehát az erő fejlesztését, növelését célzó edzés során a fáradással szemben kell ellenállónak lennünk). A nagy ismétlésszám miatt az izomzat „ég”, fáj a gyakorlat során, aminek a leküzdése nagy elszántságot igényel. Az akaraterőnkre van a leginkább szükségünk a „szálkásítás” során. Sok hölgy azért nem képes valóban hatékony edzésmunkát végezni, mert nem képes „szenvedni” a tréningek során. Verejtékezés nélkül, a pulzusszám megemelkedése, a légzés szaporodása nélkül senki ne remélje, hogy akármilyen edzettségi állapot is kialakulhat a szervezetében, Nem elég az edzésre szánt időt eltölteni a teremben vagy a sportpályán, azt valóban tréningre is kell fordítani.

A zsírégető edzések gyakoriságát is a fokozatosság elve alapján tervezzük. Teljesen kezdők esetében heti 2-3 alkalommal illik elkezdeni a programot, lehetőleg kiegészítve egy tartásjavító, mozgáskoordinációt fejlesztő, mély izom-erősítő tornával (pl. Pilates). Ahogy az edzettség fokozódását tapasztaljuk (ez egyénenként változó), az edzésszámot heti 4 alkalomra növelhetjük. Általánosságban igaz, hogy kb. 3 hónap elteltével növelhetjük az edzések számát heti 1 alkalommal. Nem szükséges heti 5-nél többször tréningezni, mert ha nem hagyunk a szervezetünknek pihenésre, regenerációra időt, néhány hét alatt nagyon kimerülünk és az ideális testtömeg és edzettségi állapot elérése csak álom marad.

 

tartalomjegyzék