Tornázz velem, Richer Évivel

Mozgás, egészség kezdőknek, haladóknak, fiataloknak, időseknek, kismamáknak, nagymamáknak, cérnáknak és husiknak is. Óráimon mindenkit nagy szeretettel várok!

 

Kapcsolat Felvételi Űrlap

A testedzés jelentősége

Egészségünk megőrzése elsősorban rajtunk múlik. Aki friss és jó erőben van, az egészséges is. Ezt az állapotot elsősorban megfelelő étrenddel, másodsorban alapos és rendszeres testmozgással érhetjük el. Tőlünk függ, hogy megfelelően táplálkozunk-e, hogy mennyit mozgunk, hogy kellő pihenéssel levezetjük-e a feszültségeinket. Nekünk kell felfigyelnünk rá ha veszély fenyegeti testi- lelki épségünket, és megtennünk a szükséges lépéseket a baj leküzdésére.

Egészség = állóképesség. Az egészség a test ellenálló képessége a külső (időjárás, kórokozók…) és a belső (fáradás) tényezőkkel szemben. Az egészségünk pillérei: a megfelelő edzés, a táplálkozás és a pihenés. A testedzés előnyei: a testmozgás fizikai és szellemi felüdülést nyújt. Ha gyorsan akarunk fogyni, nem sokat ér, ahhoz viszont, hogy hosszú időn át megőrizzük a testsúlyunkat, kiváló módszer. A rendszeres mozgás csökkenti a vér koleszterin szintjét, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, a vérnyomás is alacsonyabb, ami szintén előnyösen befolyásolja a szívműködést. Vizsgálati adatok szerint, akik rendszeresen sportolnak, az egész életet jobban élvezik, könnyebben vesznek fel olyan szokásokat, amelyek az egészséges életmódot és a jó erőnlétet szolgálják. Hajlandóak kevesebb (de minőségi!) ételt enni, jobban tűrik a megpróbáltatásokat, megbirkóznak a feszültségekkel. A testedzés lelki haszna felmérhetetlen, mivel rendszeresen megadja azt a sikerélményt és elégedettséget, ami az önbizalmunkat megerősíti. A testformálás életformálás, ami nem kampány-szerű, 1-2 hónapig tartó életmód-változtatást jelent, hanem „életfogytig” tart.

Egészségmegőrzés: a rendszeres sportolás során kialakuló alkalmazkodási folyamatok eredményeként a test egésze és így nyilvánvalóan a különböző szerveink külön-külön is edzettebbé, azaz a legkülönfélébb terhelésekkel szemben ellenállóbbakká válnak, ide értve a zord időjárási viszonyokkal szembeni nagyobb tűrőképesség kialakulását, a fertőző kórokozókkal szembeni rezisztencia növekedését, a pszichés vagy fizikai terhelések könnyebb elviselését. Jó, ha kombináljuk a test formálásában szereplő mozgásformákat és a légzés, keringés szervrendszerét trenírozó gyakorlatokat. Szerencse, hogy a két hatás csak papíron választható szét, a legtöbb sportmozgás mindkét feladatot ellátja, csak az arányokban van különbség. A légzés, keringés szervrendszere, a csontok, az ízületek és az izmok, de még az idegrendszeri működés egészséges szintjének megőrzésében is a rendszeres testmozgásnak van a legfontosabb szerepe. (A gyomor, bélrendszer jó állapota, a máj – és veseműködés egészséges szintje viszont elsősorban a helyes táplálkozással alakítható ki, illetve érhető el) Egy adott szerv, szervrendszer csak akkor működhet optimálisan, illetve csak akkor képes fejlődésre, ha intenzíven és rendszeresen működtetjük, és egyben megadjuk a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat mind mennyiségben, mind minőségben. Ezen kívül biztosítanunk kell a regenerációjához szükséges pihenőidőt is.

 

tartalomjegyzék