Mozgás, egészség kezdőknek, haladóknak, fiataloknak, időseknek, kismamáknak, nagymamáknak, cérnáknak és husiknak is. Óráimon mindenkit nagy szeretettel várok!
Öröklődés és környezeti hatások is befolyásolják a testalkatunkat. Az elhízás hátterében genetikai okok is állhatnak de csak nagyon ritkán és akkor is a túlzott energia-bevitel okozza a súlytöbbletet. Az elhízás során a zsírszövetek elhelyezkedése a testen, valamint a csontjaink és ízületeink alakja és vastagsága örökletesen meghatározott így azok megváltoztatására nem sok reményünk lehet. A csontozatot fedő lágy szövetek (izom, zsír) alakításával formálhatjuk a testünket, ha ez az elsődleges célunk. Tudnunk kell azért, hogy a csontszövet is élő anyag, velünk változik, a szerkezete a mechanikai terhelés szerint átalakul. Ez jóval lassabb folyamat, mint amit a diétával a zsírpárnák -, vagy sporttal az izmok területén tapasztalhatunk. Mégis látványos, ha helyes testtartással, célzott tornával ez a – passzívnak tűnő – támasztó-rendszer is átalakul. Van, ami nem változik, kár miatta bosszankodni! A környezeti hatások nagyon könnyen befolyásolnak, ha dús étkezések és kevés testmozgás vesz körül, könnyebben elhízottá válunk. Változtassunk magunkon, hogy a környezetünk is változzon, de ezt az egészségünkért tegyük, ne a reklámok által sulykolt téves szépségideál eléréséért.
A testsúly zavarainak hátterében örökletes okok is állhatnak. A táplálék felvételt a szervezet a zsírsejtek és egyéb sejtek által termelt hormonok és fehérjék segítségével a központi idegrendszerben levő központokon keresztül szabályozza. A testsúly állandóságának fenntartásában mintegy 40 fehérje vesz részt valamilyen módon, melyek örökletes károsodása egyik oka lehet az elhízás kialakulásának. Ha ehhez a csökkent kompenzációs képességhez társul környezeti hatásként a túlzott energia-bevitel, túlsúly alakul ki. Az emberiség a fejlődésének kezdetén a természetnek nagymértékben kiszolgáltatottan az éhínséggel küszködött. Fennmaradását az biztosította, hogy azok maradtak életben, akik az éhezéshez a legjobban tudtak alkalmazkodni, a felvett táplálékot, kalóriát a legjobban tudták hasznosítani. A mai, gépekkel körülvett, kényelmes életünkben tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy egy értékes tulajdonságunk – testünk gazdaságos működése – egy kis önfegyelmet, tudatosságot kíván tőlünk.